top of page
  • Skribentens bildMelvin Wahlin

Är 10 000 steg om dagen verkligen ett måste?

Du har säkerligen stött på uttrycket om att gå 10 000 steg om dagen någon gång i ditt liv. Det finns inprogrammerat i träningsklockor- och appar och folk snackar om det vart du än befinner dig. Att gå mycket är helt klart positivt för kroppen och hälsan, men varför just 10k steg per dag? Jag har grottat ned mig i var detta påstående egentligen kommer ifrån och om det verkligen är sant.


Det är inte helt ovanligt att jag stöter på folk som har föreställningen att 10 000 steg per dag kommer lösa alla deras problem, om inte främst främja viktminskning. Samma personer ser även dessa steg som en träningsform vilket jag tycker är helt fel. Jag anser att medelsvensson är i såpass god form att 10 000 steg endast kan räknas som daglig motion. Att gå är varken tillräckligt intensivt för att klassas som konditionsträning eller tillräckligt tungt för att räknas som styrketräning, därav att det är en motionsform i mitt tycke. När det gäller viktminskning så kommer inte du magiskt gå ner mer i vikt om du går 10 000 steg istället för 6000-8000 steg. Det utgör i det stora hela en väldigt liten del av din förbränning, så lägg istället största fokus på hur många kalorier du äter per dag.


Nu ska vi gå in på var dessa 10 000 steg egentligen kommer ifrån från första början. Det hela började i Japan på 60-talet med en kampanj från en forskare vid namn Dr. Yoshiro Hatano. Han ska ha räknat ut att 10 000 steg var ett rimligt mål för gemene man att uppnå varje dag, samtidigt som det skulle förbättra folks hälsa. Under sin forskning såg Dr. Hatano att den japanska befolkningen gick mellan 3500 till 5000 steg per dag vilket han ansåg vara för lite. Dr. Hatano bestämde då att 10 000 steg är rimligt att gå varje dag. Hur bestämde han det? Genom att kolla på det japanska tecknet "man" (万), som han tyckte såg ut som en människa som går. Tecknet råkar också översättas till just 10 000 som då fick bli antalet steg. Detta skulle senare leda till att företaget Yamasa Tokei Keiki Co. Ltd. tillsammans med Dr. Hatano skapade en stegräknare som utgick från 10 000 steg per dag som mål. Detta lever då än idag kvar i fitnessappar och träningsklockor, men vad säger egentligen forskningen om antalet steg?


Det råder ingen tvekan om att gå mycket är bra för hälsan. Daglig motion genom gång minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes, sänker blodtryck, kan motverka depression och demens samt stärker vårt skelett. I-Min Lee, professor i epidemiologi vid Harvard University Chan School of Public Health släppte 2019 en stuide om just detta. Kort sammanfattat visade stuiden att de som gick minst 4000 steg per dag hade minskad dödlighet mot de som gick mindre. Stuiden visade även att ju mer du gick desto fler fördelar fick du, dock nås en platå redan 7500 steg per dag där effekterna avtar.


Sammantaget kan vi alltså spräcka hål på idén om att vi måste gå 10 000 steg per dag. Betyder det att vi inte ska gå 10 000 steg per dag? Självklart inte! Att sätta kroppen i rörelse är det bästa du kan göra för ett långt och hälsosamt liv. Att hela tiden sikta på minimi av det forskningen säger är ett fruktansvärt dåligt förhållningssätt till träning och hälsa. Se istället rörelse som ett tillfälle att rensa tankarna ute i naturen, utveckla din fysik och konversera med dina nära och kära. Sluta räkna steg maniskt varje dag och börja rör på dig för hälsans skull, så kommer du både må bättre och slippa hetsen kring steg.

Comments


Håll mig uppdaterad!

Få mail när det finns nya inlägg uppe att läsa.

Tack för att du vill läsa mer!

Läs mina senaste artiklar

bottom of page