top of page
  • Skribentens bildMelvin Wahlin

Varför dieter oftast är helt värdelösa

I dagens samhälle snackas det om dieter precis överallt från folk i alla möjliga åldrar. De dieter jag syftar på har alltid ett och samma mål - viktminskning. Detta är något jag är stor motståndare till då jag tror dieter skapar en ohälsosam syn på mat och resultaten blir ytterst sällan just viktminskning.


Ohälsosam syn på mat

Dieter kan bidra till att vi får ett väldigt ohälsosamt förhållande till mat. Oftast leder dieter till att vi börjar se mat som en fiende istället för att uppskatta matens näring, smak och energi. Att dag in och dag ut räkna varenda kalori och vara livrädd för kakor och godis är inte balans i livet. Att gå efter 80/20 eller 90/10 regeln är ett väldigt bra sätt att skapa balans i din kost. 80-90% av tiden äter du näringsrik och hälsosam mat, och 10-20% av tiden käkar du det du tycker är gott.


Det mest problematiska med dieter är även att de ofta fokuserar på viktminskning snarare än på att förbättra vår hälsa. Att vara smal betyder inte automatiskt att man är hälsosam. Vår hälsa handlar om så mycket mer än bara vår vikt, då vi bör sträva efter att uppnå en balanserad och näringsrik kost som främjar vår fysiska och mentala hälsa. Se till att äta en protein- och fiberrik kost så kommer ditt sötsug minska, du kommer känna dig mättare längre och du kommer ha mer energi.


Dieter är en quick fix

De flesta dieter fokuserar på snabba resultat, vilket kan vara frestande för den som vill gå ner i vikt snabbt. Men det är just det dieter är – kortsiktiga lösningar, och de säljer fruktansvärt bra. När vi genomför drastiska förändringar i vår kost för att snabbt gå ner i vikt, blir det ofta ohållbart på lång sikt. Vi kan känna oss utmattade, hungriga och missnöjda, vilket istället kan leda till ett än mer ökat sötsug. Att under ett par månader leva strikt efter ett tråkigt kostschema med viktminskning som enda fokus, slår väldigt ofta tillbaka ännu hårdare i längden. Du kanske lyckades tappa dina 5kg på tre månader, men när du är klar med kostschemat har du saknat dina chokladbollar och kakor så mycket att du omedvetet börjar fika varje dag. I kombination med mer slarv i kosten leder detta sedan till att du kanske går upp 7kg. Alltså +2kg från där du var innan. Praktexemplet på en quick-fix om du frågar mig.


Sammanfattning

Jag hoppas verkligen du fått stor nytta av detta inlägget. Dieter är något jag har väldigt lite till noll tro på, just för att de så extremt sällan fungerar. Mat ska vara glädje, energi och näring istället för din värsta fiende. Som jag skrev i inlägget - börja gå efter 80/20 eller 90/10 regeln och ät en protein- och fiberrik kost så ska du se att dieter är helt meningslöst. Lär dig även laga egen mat med näringsrika råvaror så kommer maten både bli godare och nyttigare!


コメント


Håll mig uppdaterad!

Få mail när det finns nya inlägg uppe att läsa.

Tack för att du vill läsa mer!

Läs mina senaste artiklar

bottom of page