top of page
  • Skribentens bildMelvin Wahlin

Så kommer du igång med din löpning

Löpträning är utan tvekan en av de bästa träningsformerna för att förbättra din kondition. Dock är det väldigt många som har en något tveksam relation till löpning. De flesta vet att de borde ge sig ut och löpa oftare, men "det har inte blivit av". Det är också ganska vanligt att folk uppskattar känslan efter ett löppass, men tycker träningen är bland det tråkigaste som finns. Om du känner igen dig i någon av dessa exempel så har du kommit rätt. I detta inlägg ska du få läsa om hur du kommer igång med löpträning och hur du faktiskt kan göra det roligare.


Steg 1: Sätt upp mål

Att sätta upp mål är inte bara ett effektivt sätt att bli bättre på löpning, utan det gäller nästan allt i livet. Med ett tydligt slutmål uppdelat i delmål kommer din löpning bli så mycket mer motiverande. Ett bra mål om man precis börjat med löpning eller haft ett längre uppehåll kan vara att ta sig igenom milen utan att stanna. Detta skulle du kunna dela upp i delmål med 5 km följt av 7,5 km. När du sedan klarat ditt slutmål kanske du fått mersmak för löpningen och istället siktar på ett nytt mål med milen under en viss tid exempelvis.


Steg 2: Ha en träningsplan

När du har satt upp ditt mål är det otroligt mycket enklare att uppnå det genom att ha en tydlig väg hur du ska nå dit. Detta kan dock vara väldigt svårt om du inte har någon erfarenhet eller kunskap om löpning. Hur mycket är tillräckligt? Hur snabbt? Hur långt? Om detta inte är något man vill ta sig tiden och lära sig själv, är en personlig tränare ett bra alternativ. Med rätt hjälp får du ett tydligt och strukturerat träningsupplägg som kommer ta dig till dina mål. Jag hör även ofta många som tycker det blir betydligt enklare att ge sig ut på ett löppass om dem vet exakt vad som ska göras, utan att behöva fundera själva.


Steg 3: Börja långsamt

När du är redo att ge dig ut på första löppasset är det viktigt att börja långsamt och lyssna på din kropp. Det är viktigt att känna efter hur kroppen reagerar på löpningen för att undvika skador. Om du känner dig alltför andfådd eller trött, minska tempot eller ta korta gångpauser. Tänk på att ge träningen den tid som behövs för att du ska nå ditt mål.


Steg 4: Var konsekvent

Jag vet att det kommer ta emot något fruktansvärt att ge sig ut och springa vissa dagar. Mitt bästa tips är då att bara bita ihop och visualisera den fantastiska känslan du får efter passet. För att uppnå ditt mål är det viktigt att vara konsekvent med träningen. Försök att hålla dig till din träningsplan och undvik långa perioder av inaktivitet. Om du har en körig dag är det bättre att köra ett kortare pass än inget alls. Var även noga med att ge kroppen tillräckligt med återhämtning och vila mellan passen för att undvika långvariga skador.


Steg 5: Hitta motivationen

Som nämnt i stycket ovan, vissa dagar kommer kännas tuffare än andra. Här är det därför viktigt att hitta motivation i löpträningen. Det kan vara allt från att sätta upp belöningar för dina framsteg (inte efter varje pass), träna med en vän eller lyssna på riktigt härlig musik under löpningen. Ett tips är även att variera dina löprundor ofta. Hitta olika slingor i olika miljöer så lovar jag dig att det kommer kännas lättare. Det viktigaste är dock att ha tålamod med dig själv och påminna dig om dina mål.


Steg 6: Utmana dig själv

När du har kommit in mer i löpträningen är det dags att utmana dig själv lite. Det kan vara genom att inkludera intervall- eller backträning. Detta hjälper inte bara till att förbättra din kondition och styrka, utan också ditt psyke. Du kan även pröva att delta i lopp vilket kan vara en väldigt rolig och lärorik upplevelse. Det behöver inte vara långt och tungt, men det kommer helt klart kännas som en utmaning ändå. En annan utmaning jag personligen gillar är att lära sig tycka om alla väderförhållanden. Testa att ge dig ut i ösregn, när det snöar eller en varm sommardag (tänk på att dricka mycket). Detta kommer inte bara stärka ditt psyke, utan du kommer även uppskatta de löprundor med bra väder mer. Här kan du läsa ett tidigare inlägg om just detta.


Steg 7: Löpning ska vara kul

Det viktigaste med löpträning är det ska vara kul. Fokusera inte bara på resultat och prestationer utan njut också av själva löpningen. Uppskatta den frihet och de endorfiner som löpningen ger dig. Var tacksam för alla framsteg du gör och kom ihåg att varje löpsteg är ett steg i rätt riktning mot ett hälsosamt liv!


Sammanfattning

Det behöver inte vara svårare än så här att ta sig från start till mål. Löpträning är en träningsform som har otroligt många hälsofördelar, men det är också väldigt roligt om man har rätt inställning och upplägg. Testa att följa dessa steg om du känner dig osäker eller behöver en knuff i rätt riktning. Ge dig nu ut och frigör lite endorfiner och börja din resa! Lycka till!

Comments


Håll mig uppdaterad!

Få mail när det finns nya inlägg uppe att läsa.

Tack för att du vill läsa mer!

Läs mina senaste artiklar

bottom of page