top of page
  • Skribentens bildMelvin Wahlin

Vem bör styrketräna regelbundet?

Styrketräning är bara till för bodybuilders som vill bygga feta och snygga muskler. Det är i alla fall vad väldigt många tror. Att gå till ett gym och lyfta fria vikter är dessvärre oftast förknippat med just stora bodybuilders i linne vilket är väldigt synd. Om du själv har den bilden av styrketräning hoppas jag att efter du läst detta inlägget ändrat syn. Styrketräning är nämligen den bästa anti-aging kuren som finns.


Fördelar med att styrketräna

Precis som med all annan träning och motion har styrketräning fantastiska effekter på vår kropp. Styrketräning har visats minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, depression och stress. Det som gör styrketräning till den bästa anti-aging kuren är dess påverkan på muskelmassa och benskörhet. Vi människor börjar tappa muskler redan vid 30 års ålder ungefär, och när vi blir äldre försvagas även vårt skelett. Detta leder tillslut till benskörhet och brist på muskler som skyddar skelettet. Genom att regelbundet styrketräna, oavsett om du är 20 eller 60 år så kan du bygga upp och bibehålla starka muskler, och leva ett längre liv med en fungerande kropp.


Det är också helt fel att styrketräning generellt skulle öka risken för skador. Istället helt tvärtom, och de som påstås skada sig av träningen har helt enkelt gjort det på helt fel sätt. Antingen med alldeles för tunga vikter, för lite vila mellan passen eller en bristfällig teknik. Om du skulle vara nybörjare och känner dig osäker, så ta hjälp av PT för att komma igång.


Styrketräningens variation

Det vackra med styrketräning är att alla kan göra det på ett eller annat sätt. Vi kan ta ett klassiskt knäböj som exempel. Du kan anpassa övningen hela vägen från kroppsvikt till extremt tunga vikter med skivstång på ryggen. Ett annat exempel kan vara pull-ups, som är en väldigt krävande övning. Om du inte klarar det så kan du testa ett gummiband vid fötterna, eller köra lättare lats-drag om du har tillgång till det. Samma rörelse och muskler men helt annorlunda belastning. Alla övningar går att göra enklare och svårare beroende på vart din nivå ligger. Det viktigaste är alltså att hitta denna nivån och sedan långsamt jobba sig uppåt.


Om vi lämnar anpassad belastning och istället kikar på variation i övningar så finns det oändligt med valmöjligheter. Styrketräning ska vara kul, men många tycker det lätt blir väldigt tråkigt av att snurra runt på 10 övningar vecka in och vecka ut. Våga testa nya övningar, vilket faktiskt kan vara både svårt och obekvämt i början. Viktigt att tänka på här är att du ersätter en ryggövning med en annan ryggövning i så fall, så du inte missar viktiga muskelgrupper.


Styrketräning är för alla

Om du var en som förknippat träning med stora, pumpade bodybuilders hela livet så hoppas jag att du ändrat syn nu. Sammantaget är svaret på frågan om vem som bör styrketräna att alla bör göra det. Med alla fördelar som kommer med styrketräning och dess oändligt många sätt att göra det på, så är det den perfekta träningsformen för såväl barn som pensionärer. Har du inga vikter, kan du använda gummiband och har du inget gummiband kan du använda kroppsvikt. Våga vara kreativ och testa nya övningar.

Comments


Håll mig uppdaterad!

Få mail när det finns nya inlägg uppe att läsa.

Tack för att du vill läsa mer!

Läs mina senaste artiklar

bottom of page